Home

Nieuws

4kopie

Kollumer Oproer

Geen reacties Nieuws

Op 4,5,6,7 en 8 juli 2019 vindt op het Maartensplein te Kollum ’s avonds een uniek spektakel plaats gebaseerd op het zogenaamde Kollumer Oproer uit 1797. De opstand van de Oranje gezinde Friezen tegen de Franse overheersers waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen onder de bevolking. De beide leiders van het oproer, Salomon Levy en Jan Binnes zijn zonder proces onthoofd. Dit hele gebeuren is in een eigentijds jasje gegoten waarbij theater, muziek en beeld naadloos in elkaar overlopen.

Op woensdagavond 28 november 2019 vond in de Maartenskerk in Kollum de officiële Kick-off plaats van dit spektakel. De unieke openluchtvoorstelling is geschreven door musical award winnaar Dick van den Heuvel en geregisseerd door Steven de Jong en rechterhand Atsje Lettinga! Met Syb van der Ploeg in de hoofdrol als Salomon Levy. Piter Wilkens als Jan Binnes, Thijs Meester als Keuning, Carla de Bruine als Djoeke (dochter van Jan Binnes) en Johannes Rypma als Abele Reitses (vriend van Djoeke). Aan de voorstelling zullen ook vele inwoners van Kollum en omgeving deelnemen en bijdragen.

Het verhaal
Salomon – het Kollumer Oproer– gaat over een stuk vergeten Friese geschiedenis; het zogenaamde ‘Kollumer Oproer’ van 1797. De gebeurtenissen vonden plaats tijdens de Franse overheersing, nadat de Oranjes waren verjaagd. In het Noordoosten van Friesland was men fel gekant tegen de Franse overheersing en tegen de ingevoerde verplichte dienstplicht. Veel mensen kwamen in opstand. “Liever dood dan slaaf van Napoleon” volgens de Waldpyken uit die tijd.

Het Kollumer Oproer was een revolutionaire en bloedige periode in de Kollumse geschiedenis. De leiders van de opstand, Salomon Levy en Jan Binnes, moesten het met de dood bekopen. Zij werden zonder proces onthoofd. Tijdens de strijd tussen de honderden Oranjegezinden en de toenmalige Bataafse burgerwacht vielen vele doden en gewonden aan Oranje zijde.

Meer informatie en tickets zijn verkrijgbaar via kollumeroproer.nl

Tags: , , , , , , , , , , , , ,